top of page

Konat dobro/Dělat dobro

KONAT DOBRO/DĚLAT DOBRO má mnoho podob stejně tak jako věta: "Používat zdravý selský rozum." :) Protože kolik lidí, tolik různých druhů dobra i selských rozumů :).


Je zajímavé to pozorovat a sledovat, jak různá zabarvení to má a může mít pro každého jednoho z nás.


Pro mne konání dobra třeba prokázání drobné lidské laskavosti, která vychází z toho, že to v ten okamžik udělám ráda a nejdu přes sebe - tj. nejdu přes pocit v sobě, že bych to přeci měla udělat, ale nechce se mi, protože vnímám, že bych tím jela na nějaký energetický dluh vůči sobě samé. Jdu do toho, protože to cítím celou svou bytostí.


Laskavost k sobě sama je za mne třeba i to, že nejdu s proudem tam, kde si většina společnosti myslí, že dobro koná, ale já to tak nevnímám. Nejdu tím proti sobě a nekonám dobro z důvodu, že bych měla/že se to očekává a co řeknou ostatní, když to tak neudělám, protože vím, že ve finále by se to otočilo proti mně samé.



Konám dobro v obchodě, když někoho pustím před sebe - ale jen když opravdu chci. Nebo tak, že z hlouby srdce cítím, jak nějaké neznámé ženě sluší to, co má na sobě nebo jak je učesaná a i přes vnitřní rozechvění k ní přistoupím, pozdravím a řeknu jí to.


Konám dobro tím, že se podívám na druhého člověka na ulici a usměju se.


Ale není to takové že "konám dobro,protože je hezké konat dobro". Je to tím, že jsem toho pocitu plná, že jsem naplněná láskou a laskavostí uvnitř sebe sama a ta pak samovolně koná skrze mne a já to jen sleduju skrze impulzy, které mi chodí, abych udělala "to a to"... Je to krásná hra se sebou samým.


Toliko v krátkosti. Vrstev tam je mnoho, ale nejsem filozof ani psycholog, tak se do toho nepouštím :).


Takže ať už to máte tak nebo tak nebo ještě onak :)...ať je vám v tom krásně, svobodně, lehce, láskyplně a dobře :). A ať je svět krásnějším místem pro nás pro všechny :).


Milena Dea


2 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page